5 motive pentru care instrumentele chirurgicale de proastă calitate pun sanatatea pacientilor in pericol

 

Peste 7 mii de decese au fost cauzate de sepsis în ultimii 5 ani, termen generic pentru infecții, inclusiv pentru infecțiile nosocomiale, infecții contractate în spitalele din Romania.

Este prima statistică de acest gen realizată de Institutul Național de Statistică. Conform datelor INS,  numărul deceselor prin sepsis este în creștere astfel că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în anul 2018, aproximativ 2 mii, în timp ce în urmă cu 5 ani numărul lor era la jumătate, puțin peste o mie.

Dublarea numărului de decese prin sepsis precum și cea a cazurilor de infecții nosocomiale este explicată de medicii romani nu atat prin agravarea condițiilor din spitale ci printr-o raportare mai bună a acestor cazuri.

Pe de altă parte, medicii spun că Romania încă are o problemă la acest capitol, iar studiile europene arată că procentul de infecții raportat este de doar 2% în timp ce cifra exactă se apropie de 6% din numărul total al pacienților internați.

Instrumentele chirurgicale contaminate precum instrumentale care nu îndeplinesc standardele de calitate pot cauza boli inutile și decese din cauza riscului de infecție. (boli precum HIV, hepatită B sau C)

Iata 5 motive pentru care instrumentele chirurgicale prost fabricate pot risca sănătatea pacientului:

1. Micro-perforații în mănușile chirurgilor

Instrumentele chirurgicale de calitate slabă sunt adesea confecționate și finisate cu mașini, lăsând fragmente de metal și „ghimpi” ascuțiti care pot perfora mănușile chirurgicale.

Deoarece aceste perforatii pot fi minuscule, pot trece nedetectate în timpul unei proceduri chirurgicale, creând o cale ușoară pentru ca infecția să fie transferată pacientului.

2. Defecte care sunt invizibile cu ochiul liber

O inspecție a unui instrument de calitate slabă la microscop va dezvălui adesea numeroase alte defecte care pot prezenta un risc pentru pacienți.

Acest lucru se datorează faptului că folosind oțel de calitate scăzută, astfel de instrumente pot fi ușor corodate la suprafata și pot chiar dezvolta defecte de structura.

Acest lucru înseamnă că, în timp ce un instrument poate părea perfect cu ochiul liber, o privire la microscop poate dezvălui numeroase zone unde pot adera bacterii și viruși periculoși.

3. Instrumentar care nu are marca CE

Două treimi din instrumentele chirurgicale utilizate in lume sunt realizate în Pakistan. În timp ce unii dintre acești producători respectă standarde ridicate de fabricație, alții s-au dovedit că funcționează în medii insalubre, îngrămădind instrumente recent făcute pe podea. Aceste produse nu au marcaj de calitate CE.

4. Otelul inoxidabil folosit la fabricarea instrumentarului este de proasta calitate

Este evident ca toti chirurgii evita instrumentele de calitate slabă. Desigur, oțelul inoxidabil german este recunoscut drept cel mai bun material pentru fabricarea instrumentelor chirurgicale.

Avand in vedere actuala perioadă de presiuni bugetare si de reforma care continua in Sistemul de Sanatate romanesc, va punem la dispozitie si gama Clinic de la producatorul german Lawton, recunoscut pe plan mondial pentru calitatea instrumentarului medical.