Controlul sterilizarii

Categorie: Controlul sterilizarii

Indicatori si teste

Indicatori si teste sterilizare

Role sterilizare

Cu rezultate precise pentru abur si gaz EO

Pungi sterilizare

Asigura o sigilare rapida si sigura

Hartie sterilizare

Folosita la impachetarea containerelor, etc

Controlul sterilizarii

In aceasta categorie puteti achizitiona teste Bowie Dick, indicatori sterilizare, role si pungi sterilizare, hartie sterilizare. Daca un sterilizator are un vid necorespunzator, scurgeri de aer, sau o calitate slaba a aburilor, pungi de aer ce pot forma condens in interiorul sterilizatorului, sterilitatea poate fi compromisa. Stripurile dublu indicator permit operatorului de sterilizare sa identifice ambalarea incorecta, probleme de incarcare si sterilizarile esuate. Testul Bowie Dick ar trebui să fie, de asemenea, efectuat in urma instalarii, relocarii, in cazul defectiiunilor, reparatiilor majore ori sterilizari esuate. Monitorizarea cu test sterilizare ar trebui efectuata zilnic, inainte de a rula prima sarcina completa a zilei.

 

Bowie Dick si sterilizarea in autoclav

Toate autoclavele sunt testate, întreţinute şi exploatate în conformitate cu recomandările producătorului şi legislaţia în vigoare. Persoanele care lucrează la autoclave trebuie să fie conştiente de responsabilităţile pe care le au în furnizarea pachetelor sterile.

La începutul fiecărei zile de lucru, asistenta medicală se asigură că toate documentele sunt pregătite pentru fiecare autoclav în parte şi că numărul ciclului de sterilizare corespunde cu numărul următor din listă. Verifică pistoalele marcatoare cu ajutorul cărora se etichetează pachetele sterile, pentru a se asigura că numerele de dată şi ciclu sunt corecte pentru următorul ciclu de sterilizare. Rola de hârtie pentru imprimanta autoclavului trebuie verificată pentru fiecare autoclav în parte, pentru a ne asigura că este suficientă pentru următorul ciclu.

Primul ciclu al fiecărei zile este un ciclu de încălzire pentru a ne asigura că fiecare autoclav funcţionează corect şi pentru a elimina condensul de pe conducte.

Al doilea ciclu pentru fiecare autoclav este testul Bowie-Dick, test care se face zilnic. Acesta este un test pentru penetrarea aburului şi îndepărtarea aerului şi se realizează întotdeauna după ciclul de încălzire şi înainte de prima încărcătura în autoclav.

Pachetul de test Bowie-Dick este plasat pe un suport perforat (coş) aproximativ în centrul camerei, deasupra scurgerii. Se selectează din programul autoclavului Ciclul de testare Bowie-Dick.

În timpul ciclului, asistenta medicală înregistrează toate informaţiile necesare în „Fişa zilnică de înregistrare a ciclurilor de sterilizare”. Această fişă include:

- Numărul ciclului

- Temperatura indicată în Cameră (afişată pe ecranul autoclavului)

- Presiunea indicată în Cameră (afişată pe ecranul autoclavului)

- Temperatura înregistrată pe suport de hârtie

- Presiunea înregistrată pe suport de hârtie

- Timpul de sterilizare (va fi cronometrat de către asistenta medicală din momentul în care pe ecran apare faza de sterilizare şi până la finalul acesteia)

- Rezultatul testului Bowie-Dick

- Timpul total al ciclului

- Numele persoanei care a efectuat testarea

La finalul ciclului, asistenta medicală compară valorile parametrilor obţinuţi din cele două surse (ecran şi suport hârtie) pentru a nu exista diferenţe considerabile. Tot la finalul ciclului, foaia de testare Bowie-Dick trebuie să îşi schimbe culoarea conform indicaţiilor producătorului. Schimbarea de culoare trebuie să fie uniformă pe întreaga foaie de testare şi acest lucru trebuie verificat prin plierea unui colţ în centrul foii.

Dacă există neconformităţi atunci asistenta medicală va anunţa superiorul (şefa de tură sau şefa de departament), iar după remedierea problemei autoclavului se efectuează obligatoriu încă un test Bowie-Dick. Fişa de testare Bowie-Dick trebuie întotdeauna să fie semnată de către şefa de tură. Foile de testare vor fi arhivate cu toate celelalte înregistrări zilnice pentru fiecare dintre autoclave.