De ce instrumentele din oțel inoxidabil pot apărea brusc pătate sau decolorate?

 

La început, poate părea ciudat că instrumentele din oțel inoxidabil pot apărea brusc pătate sau decolorate. La urma urmei, oțelul inoxidabil este cu siguranță exact așa: fără pete.

Ei bine, nu chiar.

Otelul inoxidabil este un metal uimitor, cu capacitatea de a-și dezvolta propriul strat exterior protector. Cunoscut drept stratul pasiv, acesta protejează în mod natural împotriva coroziunii.


Stratul pasiv natural poate fi apoi îngroșat prin tratarea părților instrumentului cu substanțe chimice care elimină o parte din fier, dar lasă cromul în urmă; proces numit îmbogățirea cromului.

În mod uimitor, dacă este zgâriat, stratul pasiv se poate vindeca în sine, atât timp cât zona deteriorată este lăsată expusă la aer. Cu toate acestea, acest lucru nu se va întâmpla dacă zgârieturile sunt acoperite de sol sau atacate de substanțe chimice agresive. Dacă se întâmplă acest lucru, pot începe să apară pete, pete și chiar coroziune.

Cheia este să fiți conștienți de cum să evitați deteriorarea stratului pasiv în primul rând, așa că iată câteva riscuri importante de care trebuie să aveți grijă:

1. Reziduuri de sol - dacă o zgârietură este acoperită cu reziduuri de sol, nu este expusă aerului și, prin urmare, nu se poate „vindeca” în mod natural. Ca atare, trebuie să vă asigurați că toate reziduurile de sol sunt eliminate cât mai repede posibil.

2. Depuneri de apă dură - depozitele de apă dură, cum ar fi calcarul, pot prinde alte substanțe chimice nocive ale apei, care pot duce la coroziune. Pentru a evita acest lucru, utilizați detergenți care sunt proiectați pentru utilizare cu apă tare și asigurați-vă că clătiți instrumentele în apă deionizată sau înmuiată.

3. Produse de curățare dure sau inadecvate - un strat pasiv zgâriat poate începe să se corodeze dacă este expus la substanțe chimice dure. De asemenea, substanțele de curățare puternic acidă și puternic alcaline pot eroda și subția stratul pasiv.

4. Utilizarea greșită a dezinfectanților - respectați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă pentru orice dezinfectant pe care îl utilizați atât în ceea ce privește timpul de concentrare, cât și în timpul de expunere.

5. Expunerea la clor - îngrijirea trebuie luată cu dezinfectanți pe bază de clor, deoarece acestea pot fi puternic corozive datorită potențialului ridicat de oxidare. Acidul hipocloros poate deteriora chiar și oțelul inoxidabil, provocând decolorarea și pittingul. Instrumentele din oțel inoxidabil nu ar trebui să fie înmuiate niciodată în soluții de clor, deoarece acestea pot distruge marginile ascuțite și găuri suprafața instrumentului.

Reziduuri în ambalaje reutilizabile pentru instrumente - în cazul în care un reziduu alcalin sau acid este lăsat în ambalajele instrumentelor după curățare, acesta se poate transfera pe instrumente, determinându-le să fie pătate și corodate. Ca atare, procesul de curățare trebuie verificat pentru a asigura eliminarea tuturor reziduurilor.

Amoniac / amine - dacă acestea sunt prezente pot provoca o pată neagră purpuriu. Dacă se întâmplă acest lucru, curățați liniile de abur ale autoclavului conform instrucțiunilor de sterilizare.

Alte motive pentru care instrumentarul se poate decolora:

În multe cazuri, ca și în cazul amoniacului, culoarea distinctivă a petelor de pe un instrument poate fi un indicator puternic în ceea ce privește decolorarea. Acest lucru poate ajuta la identificarea rapidă a problemei și la evitarea colorațiilor și coroziunii suplimentare. Pentru a vă ajuta să faceți acest lucru, trebuie doar să faceți clic aici pentru a vedea infografia noastră care leagă culori specifice de cauze posibile.

Un alt avantaj al costurilor pentru achiziționarea de instrumente chirurgicale de înaltă calitate este faptul că de multe ori vor avea nevoie doar de reparații la fiecare doi ani, iar unele mărci chiar oferă primul serviciu gratuit în prețul inițial de achiziție.

Mai mult, unele instrumente de înaltă calitate vor fi proiectate pentru a permite dezmembrarea pieselor instrumentului în timpul reparației de către producător, permițând inspecția minuțioasă a coroziunii la îmbinări pentru a ajuta la maximizarea longevității instrumentului.

Instrumentele de calitate scăzută nu vor necesita doar reparații mai regulat, determinând costuri și perturbări mai mari la disponibilitatea instrumentelor, dar sunt, de asemenea, mai probabil să dezvolte fracturi de păr și suprafețe corodate, ceea ce înseamnă că nu mai este posibilă întreținerea eficientă.