Ce tip de fire de sutura trebuie sa folosesc?

Pe scurt, firele de sutura se impart in:


Resorbabile sau Neresorbabile

Monofilament sau Multifilament

Naturale sau Sintetice

 

Utilizarea firelor de sutura si de ce conteaza ce fire folosim!

Fire de sutura

Utilizarea firelor de sutura depinde si de preferinta medicului chirurg care le foloseste. Multi dintre chirurgi cunosc doar cateva aspecte ale materialelor de sutura. In lumina acestui fapt, sper ca aceasta prezentare generala va acoperi notiunile de baza ale utilizarii diferitelor materiale de sutura si de ce conteaza aceste informatii.

 

Materialul ideal pentru sutură este steril, ușor de manevrat, puternic (de-a lungul întregii sale lungimi), rezistent la infecții și ...ieftin. De asemenea, trebuie să se comporte așa cum dorim, într-o manieră consecventă. Așa cum vă puteți imagina, este extrem de dificil de fabricat firul de sutura "perfect", de aceea există o mare varietate de materiale disponibile care oferă caracteristici unice.

 

Când folosim un fir de sutură implantăm practic un țesut străin în corpul uman. Rezultă, prin urmare, asa cum este de așteptat, o reacție tisulară și acest lucru poate sa fie, fie un avantaj, fie un dezavantaj.

Fire de sutura

Resorbabile vs Neresorbabile

 

Resorbabile

 

Firele de sutura resorbabile (Surgicryl Poliglactin, PGA, Monofilament, Monofast) sunt utilizate pentru a apropia si a mentine in contact marginile tesuturilor (apozitie tisulara) pentru a grabi vindecarea. Firele sunt descompuse de organism în timp prin procedee cum ar fi hidroliza și degradarea enzimatică. Timpul necesar depinde de material, dar și de locul inserției și de caracteristicile individuale ale pacientului. Rata de resorbtie a suturii poate crește la pacienții cu infecție în curs de desfășurare, febră sau deficiență de proteine.

 

Închiderea de piele a unei plăgi curate este cel mai frecvent realizată cu o sutură resorbabila cum ar fi Monofast (Poliglecaprona 25), sutura monofilament. Materialul este descompus prin resorbtie totala intre 90 si 120 de zile. Dupa 7 zile este mentinuta 60% din rezistenta la rupere. O alternativa la fel de raspandita este Surgicryl PGA, sutura multifilament. Materialul este descompus prin resorbtie totala intre 60 si 90 de zile. Dupa 21 de zile este mentinuta 50% din rezistenta la rupere. Sunt de preferat suturile multifilament deoarece tocmai datorita structurii de multifilament ofera mai multa siguranta nodurilor de sutura, dar pe de alta parte pot provoca o reacție tisulară locală.

 

Neresorbabile

 

Fire de sutura neresorbabile (Matase, Polipropilena, Supramid, Nylon, Poliester) sunt utilizate pentru a apropia si a mentine in contact marginile tesuturilor pe termen lung. Acestea pot fi folosite pe piele și îndepărtate ulterior sau folosite în interiorul corpului unde vor fi păstrate. Utilizările uzuale pentru o sutură care nu se resoarbe include repararea vaselor / anastamoza, repararea intestinului, repararea tendoanelor și închiderea pielii (în cazul în care suturile întrerupte vor fi ulterior eliminate).

 

Nylonul si Polipropilena sunt fire de sutura monofilament utilizate pe scara larga pentru ca asigură o bună rezistență la tracțiune si au reactie minima la nivel de tesut. Polipropilena 6-0, de exemplu, este o opțiune frecvent utilizată pentru a se sutura plăgi faciale în care rezultatul cosmetic este esențial, deoarece se consideră că reactivitatea scăzută provoacă mai puține cicatrici. Polipropilena este, de asemenea, utilizata în mod obișnuit pentru anastomozele vasculare, închiderea peretelui abdominal și în secțiunile de cezariană. Este colorata albastru pentru a ajuta la vizibilitate.

Fire de sutura

Conteaza grosimea firului?

 

Proprietățile de rezistență la tracțiune și manipulare sunt afectate de grosimea firului de sutură. Materialele pentru suturi sunt, prin urmare, fabricate într-o varietate de dimensiuni. USP (4-0, 3-0 etc.) descrie diametrul firului de sutură. Este important să rețineți că, cu cât este mai mare prefixul numeric, cu atât este mai mic diametrul firului. De exemplu, 7-0 frecvent utilizat pentru lacerațiile faciale în chirurgia plastică este mult mai fin decât 1-0 sau 0, utilizat în mod obișnuit pentru a închide o laparotomie mediană.

 

Nota:

USP Denota diametrul firului corespunzator cu Farmacopeea Statelor Unite

metric Denota diametrul firului corespunzator cu Farmacopeea Europeana

 

Tipurile de ace

 

Acele chirurgicale sunt fabricate la cele mai inalte standarde din otel inoxidabil asigurand o penetrare lină și o traumă redusă a țesutului. Forma corpului acului este proiectată pentru a permite o stabilitate maximă.