In ciuda respectarii conditiilor standard de igiena si desfasurarii tuturor operatiunilor de profilaxie antibiotica, exista insa infectii ale plagilor operatorii in aproximativ 1-4% din interventiile chirurgicale. Acest lucru reprezinta pentru pacientii afectati, o agravare a durerii si o prelungire a restrictiei functiilor organismului, chiar daca nu exista consecinte mai grave.
Desi neraportate, infectiile contractate in salile de operatii inca mai conduc la decese si boli secundare. Multe antibiotice care salvează viața și-au pierdut eficacitatea datorită evoluției acestor bacterii rezistente la diferite medicamente. Indiferent de operatie sau interventie chirurgicala, masura esentiala de siguranta pentru a reduce la minimum transferul de microbi o reprezinta folosirea echipamentelor de protectie.
Echipamentele de protectie chirurgicale au doua scopuri: trebuie sa protejeze pacientul de expunerea la microorganisme care pot fi prezente in flora microbiana a pacientului, in blocul operator (BO) sau pe membrii echipei chirurgicale, si trebuie sa protejeze echipa chirurgicala de microorganismele care pot fi transmise de catre pacient. Folosirea echipamentelor de protectie in BO previne transmiterea bolilor la pacienti si la personalul din sistemul sanitar si aparitia infectiile nosocomiale.
Conectare