Rolul vital al campurilor sterile impotriva Clostridium difficile

 

Rolul vital al campurilor sterile impotriva Clostridium difficile, cea mai contagioasa si raspanditia infectie din spitalele romanesti

 

Peste 1.000 de infecții nosocomiale au fost raportate în primele 4 luni ale anului 2019 de către 69 spitale din întreaga țară, potrivit unui raport al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în condițiile în care în România sunt, în total, 375 de spitale de stat.

 

Chiar dacă ANMCS se laudă cu o creștere a raportării infecțiilor nosocomiale, datele oficiale arată că mai puțin de unul din 5 spitale de stat a raportat infecții nosocomiale. Peste 300 de spitale nu au raportat nicio infecție.

 

Raportarea infecțiilor nosocomiale ar reprezenta un prim pas către gestionarea lor corectă.

 

Indiferent de operatie sau interventie chirurgicala, masura esentiala de siguranta pentru a reduce la minimum transferul de microbi o reprezinta acoperirea pacientului cu campuri sterile.

 

In ciuda respectarii conditiilor standard de igiena si desfasurarii tuturor operatiunilor de profilaxie antibiotica, exista insa infectii ale plagilor operatorii in aproximativ 1-4% din interventiile chirurgicale. Acest lucru reprezinta pentru pacientii afectati, o agravare a durerii si o prelungire a restrictiei functiilor organismului, chiar daca nu exista consecinte mai grave.

 

Desi neraportate, infectiile contractate in salile de operatii inca mai conduc la decese si boli secundare.

 

Cele mai frecvente infecții raportate in spitalele din Romania sunt: Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella și Stafilococul auriu meticilinorezistent. În raportări s-a evidențiat și o creștere cu 10 la sută a detectării prezenței altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc.

 

Infecțiile nosocomiale pot provoca pneumonie severă și infecții ale tractului urinar, ale sângelui și ale altor părți ale corpului. In unitățile de terapie intensivă (ATI), în care pacienții suferă de boli grave și, de obicei, au suprimat sistemele imunitare care nu pot lupta împotriva agenților patogeni, infecțiile nosocomiale sunt destul de problematice. Tratamentul continuu al pacienților ATI cu diverse medicamente și antibiotice promovează dezvoltarea agenților patogeni rezistenti la antibiotice care sunt răspândiți prin infecții nosocomiale. Pacienții internați în ATI au de 5 până la 10 ori mai multe șanse de a dobândi infecții nosocomiale decât alți pacienți spitalizați.

 

Multe antibiotice care salvează viața și-au pierdut eficacitatea datorită evoluției acestor bacterii rezistente la diferite medicamente.

 

ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) a estimat că aproximativ 4 milioane de pacienți suferă de infecții dobândite în spital în fiecare an în UE și că aproximativ 37 000 de decese rezultă direct din aceste infecții.

 

Reducerea la minimum a infectiilor nosocomiale este un element esential in gestionarea resurselor sanitare ale spitalelor. Echipamentele de unica folosinta (halate chirurgicale, campuri chirurgicale, manusi chirurgicale, masti si bonete, etc) reprezinta solutia primordiala pentru prevenirea infectiilor. Campurile si halatele chirurgicale sunt realizate din materiale rezistente la penetrarea lichidelor si la penetrarea mediilor microbiene umede si asigura performanta ridicata chiar si pentru operatii mai riscante, cu niveluri ridicate de fluide corporale.

 

 

Pentru comenzi speciale sau achizitii prin SICAP va rugam sa ne contactati apeland numarul de telefon afisat pe site sau pe adresa de email: contact@montigen.ro