Dezinfectanti medicali

Dezinfectanti medicali

Alcool sanitar este o solutie pentru uz extern uman sau veterinar, cu insusiri de dezinfectant obtinut din alcool etilic rafinat, salicilat de etil si albastru de metil.

Acesta actioaneaza ca un bactericid pentru toate bacteriile vegetative comune.

Actiunea antiseptica asupra tegumentelor de datoreaza precipitarii proteinelor, efectului deshidratant si efectului de solubilizare a lipidelor pielii ce contribuie astfel la intarirea efectului dezinfectant al acestuia.

Timpul minim de contact este de aproximativ 2 minute, timp suficient pentru eficienta efectului antiinflamator al acestuia pentru tegumente. In acelasi timp acessta poate prezenta un efect inflamator pentru mucoase.

Solutia de rivanol se utilizeaza pentru tratarea locala a plagilor cu risc de infectare. Solutia se foloseste pentru asepsia plagilor, a mucoaselor urogenitale, bucale sau conjunctivale.

Actiunea bactericida este determinata de combinarea antisepticului cu acizii nucleici ai celulelor microbiene, prin tulburarea proceselor acestora.

Modul de aplicare a solutiei de rivanol este prin badijonari, tamponari, frictiuni sau pensulatii ale leziunilor sau in jurul articulatiilor dureroase si ale plagilor cu risc de infectare.

Folosirea produsului timp indelungat poate intarzia cicatrizarea ranilor.

Solutia de alcool iodat se utilizeaza pentru tratarea locala a plagilor cu risc de infectare. Solutia se foloseste pentru asepsia plagilor conjunctivale.

Apa oxigenata este un antiseptic local in cazurile de prim-ajutor, si anume taieturi minore, zgarieturi sau arsuri.

Apa oxigenata se prezinta sub forma unei solutii diluate in apa, instabila care se descompune instantantaneu in apa si oxigen.

Solutia are capacitatea de a curata plagile cutanate benigne si de a asigura antisepsia acestora. SUnt cunoscute de asemenea si proprietatile hemostatice ale solutiei in cursul epistaxisului.