Coroziunea, problema costisitoare și frustrantă a instrumentarului

 

Coroziunea instrumentelor chirurgicale poate fi o problemă costisitoare și frustrantă.

Cele mai frecvente probleme pe care le puteti intampina cu propriile instrumente chirurgicale sunt:

1. Coroziunea suprafeței

Acest tip de coroziune se găsește adesea la încuietorile cutiilor de instrumentar, in spații înguste greu de curatat și are o culoare similară cu rugina. În timp ce acest tip de coroziune este superficiala în primele etape, dacă este permis să rămână pe instrumentar fără tratament, coroziunea va progresa și va provoca în cele din urmă defectiunea instrumentului. Acest tip de coroziune este cauzat de faptul că reziduurile biologice nu sunt curățate de pe instrument în timp util sau din cauza unei curățări necorespunzătoare.

2. Pitting-ul

Acest tip de coroziune este cauzat de expunerea prelungită la sânge, precum și de expunerea la cloruri. Apare pe suprafața instrumentului sub forma unor găuri negre adânci sau superficiale. Acest tip de coroziune este ireversibil și instrumentarul trebuie înlocuit. Nu uitați să începeți întotdeauna procesul de curățare în decurs de 10 minute de la finalizarea unei proceduri si utilizați doar produse de curățare a instrumentelor cu pH neutru. Folosiți apă distilată pentru clătirea finală înainte de autoclavare.

3. Colorarea

Există mai multe cauze pentru colorare, precum și mai multe tipuri de colorare. O colorare ruginită este de obicei cauzată de expunerea prelungită la reziduuri biologice, curatarea superficiala a instrumentul înainte de prima autoclavare sau demagnetizarea.

Colorarea albastră sau neagră este cauzată de curățarea și autoclavizarea împreună a instrumentelor cu diferite calități metalice. Colorarea albastră sau gri este cauzată de utilizarea sterilizării la rece sau a reziduurilor chimice/minerale. Colorarea multicoloră indică faptul că instrumentele au fost expuse la temperaturi excesive în timpul autoclavării.

Coroziunea este o cauză majoră a uzurii premature a instrumentarului.

Montigen, importator de produse chirurgie, ofera o gama variata de instrumentar medical din otel inoxidabil ce poate fi utilizat in sala de operatii pentru diverse proceduri chirurgicale.

În ciuda faptului ca instrumentarul este fabricat din oțel inoxidabil de înaltă calitate, clorura de sodiu găsită în fluidele corporale va începe curând să corodeze instrumentele și să le scurteze durata de viață.

Va recomandăm o întreținere adecvată a instrumentelor dvs. pentru a le menține în forma de performanță maximă. Contactați-ne!