Ce tip de lama de bisturiu trebuie sa folosesc?

Ce tip de lama de bisturiu trebuie sa folosesc?

 

Alegerea tipurilor potrivite de lame de bisturiu poate fi o provocare descurajantă. Lamele de bisturiu variază în funcție de dimensiune și formă, în timp ce unele modele sunt fabricate pentru proceduri chirurgicale specifice. Lamele necesită o cantitate extraordinară de ascuțire pentru a tăia eficient țesutul uman și trebuie menținute la cele mai înalte standarde de excelență.

Alegerea lamelor de bisturiu potrivite pentru procedurile specifice poate face o diferență uriașă în succesul echipei chirurgicale și asigurarea celui mai bun rezultat posibil pentru pacienți. Acest lucru este valabil mai ales pentru chirurgia minim invazivă, precum și pentru procedurile oftalmice, cardiovasculare și endoscopice. Precizia lamelor de bisturiu joacă un rol esențial în orice intervenție chirurgicală de succes.

 

Numerotarea lamelor de bisturiu

Fiecare lamă de bisturiu este numerotată pentru a indica dimensiunea și forma sa cu numere intre 10 si 25. Lamele se folosesc impreuna cu manerele pentru bisturiu, care sunt prevazute cu striatii impotriva alunecarii pentru confort si usurinta de manevrare a instrumentarului. Pentru lamele cu numere cuprinse intre 10 si 17 este potrivit manerul numarul #3, pe cand pentru lamele intre 18 si 24 se foloseste manerul cu numarul #4. Mânerele lamelor #5, #6 și #8 au o bază mai largă iar #7 are forma unui stilou de scris subțire și rotunjit în față și plat în spate. Mânerul #9 este mai lung și subțire. Lamele de bisturiu vin în dimensiuni complementare fiecare proiectată pentru a se potrivi exclusiv pe o anumită dimensiune a mânerului.

 

 

Din ce este format un bisturiu?

Un bisturiul este format din lama de bisturiu si maner. Este foarte important ca cele doua componente care formeaza bisturiul sa fie fixate bine. Partea mai larga a lamei de bisturiu se foloseste pentru a pune pe sina manerul iar partea mai ingusta este destinata fixarii lamei pe sina. Santul cu care este prevazut manerul de bisturiului aluneca in fanta lamei si o fixeaza. Ideal ar fi ca intregul procedeu sa fie realizat cu ajutorul unei pense pentru a evita ranirea. Asadar, se aseaza cele doua componente si se aluneca lama pe sant. Cele doua sunt pozitionate corect in momentul in care se aude un clic. Pentru a desface cele doua componente este nevoie de o pensa Pean care sa prinda baza lamei si se impinge lama de bisturiu prin santul manerului. Se mentine o presiune constanta pana cand lama iese de pe manerul de bisturiu.

 

 

Din ce material sunt fabricate lamele de bisturiu?

Din punct de vedere istoric, argintul a fost materialul ales pentru bisturiile chirurgicale, dar astăzi, lamele pentru bisturiu sunt de obicei fabricate din oțel inoxidabil sau oțel cu conținut ridicat de carbon. Ceramica, titanul, diamantul, safirul și obsidianul sunt alte opțiuni mai puțin comune.

Majoritatea chirurgilor preferă instrumentarul chirurgical din oțel. Cele mai multe lame de bisturiu, foarfecele chirurgicale și pensele sunt fabricate din oțel inoxidabil, deoarece sunt reziste la rugină și oferă cea mai mare precizie și durabilitate.

Lamele din otel nu sunt utilizate in proceduri ghidate de RMN. Lamele ceramice sunt un nou venit promițător pe piața lamelor de bisturiu, dar există încă loc de îmbunătățire când vine vorba de durabilitate. Acestea sunt lame extrem de ascuțite, cunoscute pentru proprietățile lor nemagnetice și non-corozive, deși în prezent nu sunt recomandate pentru proceduri care ar putea duce la o presiune puternică asupra lamei.

 

Forma lamei

Cea mai comună formă a lamei este numărul 10. Este adesea folosit pentru a face mici incizii în mușchi și piele. Aplicațiile tipice pot include repararea herniei inghinale sau deschiderea bronhiei în timpul intervenției chirurgicale toracice.

În schimb, lama #11 este mai alungită, cu o formă de lamă triunghiulară și vârf ascuțit. Această formă se pretează mai bine la incizii înjunghiate, cum ar fi cele necesare pentru deschiderea arterelor coronare sau a aortei.

Versiunea #15 are o margine de tăiere mică, curbată și este de obicei folosită pentru a face tăieturi scurte și precise. Această lamă este utilizată de obicei pentru proceduri precum deschiderea arterelor coronare sau excizia unei leziuni cutanate.

 

#10 – O muchie mare de tăiere curbată, care reprezintă o formă mai tradițională a lamei. Este folosit pentru tăierea țesuturilor moi, de obicei cu incizii mari.

#11 – O lamă lungă, triunghiulară, cu ipotenuza ca marginea cea mai ascuțită. Datorită vârfului său ascuțit, este utilizat în mod obișnuit pentru incizii înțepate și/sau tăieturi scurte, precise, care sunt superficiale.

#12 – O lamă mică, ascuțită, în formă de semilună, folosită de obicei ca tăietor de sutură. Este cel mai ascuțit pe marginea interioară a curbei sale.

#15 – Ideal pentru a face incizii scurte și precise datorită muchiei sale mici și curbate.

#20 - O lamă mare curbată folosită în mod obișnuit pentru tăierea țesuturilor și alte proceduri care necesită o înțepare sau tăiere.

#21 - Similar cu #20, are o lamă mare curbată folosită în mod obișnuit pentru tăierea țesuturilor și alte proceduri care necesită o puncție sau tăiere.

#22 – În esență o versiune mai mare a modelului #10, are o margine din spate plată, neascuțită și o margine de tăiere scurtă și curbată. Aceste lame sunt cele mai bune pentru a crea incizii mari, adesea prin piele groasă.

#23 – O lamă mare care este puțin mai îngustă decât #21. Are și un vârf mai ascuțit.

 

Muchia lamei

Marginea unei lame de bisturiu este suprafața reală de tăiere ascuțită, care servește ca o componentă importantă a senzației tactile a chirurgului. Cu cât senzația tactilă este mai bună, cu atât chirurgul are mai mult control, rezultând incizii mai consistente și mai precise.

O margine deschisă descrie o lamă chirurgicală șlefuită pe ambele părți, dar finisată doar pe una. Acest tip de lamă de cuțit vine cu dinți microscopici de-a lungul marginii tăietoare a lamei, ceea ce oferă chirurgului o senzație consistentă în timp ce face o incizie. Lamele cu margini deschise tind să fie mai durabile și să își mențină marginile mai mult timp.

În schimb, lamele cu margini închise sunt șlefuite și finisate pe ambele părți. Marginile lor se aseamănă mai mult cu lamele de ras, care au o ascuțire inițială foarte mare, dar își pot pierde foarte repede marginea de performanță.

Bisturiu unica folosinta cu maner din plastic rigid si rezistent chimic si lama din otel-carbon

Bisturie utilizate pentru proceduri chirurgicale simple. Produsele sunt sterile (R) si ambalate individual. CE 0499

 

 

 

Va punem la dispozitie o gama complexa de lame de bisturiu SMI cu profil de lama convex, concav sau drept. Lamele sunt fabricate din otel carbon, sunt apirogenice, ne-toxice, sterile si ambalate individual. Precizia lamelor asigura o taietura uniforma chiar si in cazul unor incizii lungi. Ambalajul din folie de aluminiu asigura o protectie corespunzatoare si este usor de deschis pentru ca marginile ambalajului au lungimi diferite pentru incizii chirurgicale usoare si sigure.

Montigen este importator SMI Belgia in Romania.

Vezi aici toata gama de lame de bisturiu: Lame de bisturiu.

Aveți întrebări despre lamele de bisturiu sau aveți nevoie de sfaturi pentru alegerea produsului potrivit? Serviciul nostru pentru clienți va fi bucuros să vă ajute. Luați legătura cu noi prin telefon, e-mail sau prin whatsapp.