Procedura privind recoltarea exudatului faringian

 

Exudatul faringian este un examen care identifica prezenta unei infectii bacteriene, fungice sau virale la nivelul regiunii faringiene (gatului). O mostra de secretii este prelevata de la nivelul cavitatii faringiene si este plasata intr-un recipient care stimuleaza cresterea microorganismului care a determinat boala (in cazul in care acesta exista).

Tipul de organism va fi identificat ulterior prin examinare la microscop, prin efectuarea unor teste chimice sau prin ambele metode. In cazul in care pe mediul de cultura nu creste niciun organism, testul este negativ.

Exemple ale unor microorganisme care pot determina afectiuni ale faringelui sunt:

- Candida albicans, acest fung (ciuperca) determina aparitia de afte bucale, o infectie a cavitatii bucale si a limbii.

- Neisseria meningitidis, aceasta bacterie poate determina meningita.

- Streptococul de grup A, aceasta bacterie poate determina infectie streptococica a faringelui, scarlatina sau febra reumatica.

 

In cazul in care cultura este pozitiva, se efectueaza un test de sensibilitate a microorganismului la antibiotice (antibiograma).

Cultura faringiana se poate efectua pentru:

- Determinarea cauzei unei dureri faringiene, majoritatea durerilor faringiene sunt cauzate de virusuri, o cultura faringiana ajuta la diferentierea unei infectii bacteriene de una virala.  Prin identificarea organismului ce cauzeaza infectia se poate hotara mai usor tratamentul.

- Pentru identificarea persoanelor care sunt infectate, dar care nu au simptomatologie, insa pot raspandi infectia. Aceste persoane se numesc purtatori.

- Sensibilitatea bacteriei la antibiotice (antibiograma) se efectueaza pentru a alege tratamentul cel mai adecvat impotriva bacteriei sau virusului identificat prin cultura faringiana.

 

Pregatirea pacientului

O buna intelegere si informare despre testul pe care pacientul trebuie sa il efectueze in scop diagnostic vă va ajuta să pregatiti pacientul adecvat pentru respectiva manevra. Explicandu-i pacientului procedura medicala cu claritate veti castiga increderea si cooperarea sa. Este un drept al pacientului să i se ofere toate informatiile pentru a întelege exact ce i se va face, procedura medicala în sine, riscurile si implicatiile manevrei înainte de a consimti pentru efectuarea procedurii.

Masurile de protectie trebuie luate atat pentru asistenta cat si pentru pacient. Dupa recoltare, produsul trebuie pastrat si transportat in conditii optime, care sa nu afecteze rezultatul.

 

Efectuarea testului

Prelevarea se face dimineata, inainte de a consuma alimente sau lichide, deoarece acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene.

Este important a nu se efectua igiena orala in dimineata recoltarii exudatului faringian, deoarece pastele de dinti contin substante antibacteriene ce modifica flora microbiana orala.

In cazul in care aceste conditii nu pot fi respectate, recoltarea exudatului faringian se efectueaza la 3-4 ore de la ultima masă sau de la utimul periaj dentar. Recoltarea se face înaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic.

Pacientul va trebui sa încline capul pe spate si să deschida gura cat de mult posibil. Cu ajutorul unui tampon steril se va preleva prin miscari de rotire secretii de la nivelul părtii posterioare a faringelui, din jurul amigdalelor si de la nivelul oricarei zone inflamate a cavitătii bucale.

In timpul recoltarii secretiilor poate aparea senzatia de voma în momentul atingerii partii posterioare a faringelui cu tamponul. Manevra poate fi dureroasa daca faringele este inflamat (rosu).

Se va scrie pe eticheta numele pacientului, sectia, salonul si se va duce proba la laborator.

 

Cultura faringiana este o metoda prin care se identifica prezenta unei infectii bacteriene, fungice (ciuperca) sau virale la nivelul faringelui. Rezultatul testului este gata in 1-2 zile, in functie de tipul de microorganism testat. De exemplu testarea prezentei infectiei fungice poate dura mai mult (pana la 7 zile).

 

Rezultate

Normal (rezultat negativ): Nu exista crestere a microorganismelor la nivelul culturii (bacterii, fungi sau virusuri).

Anormal (rezultat pozitiv): Exista crestere bacteriana la nivelul culturii. Cel mai frecvent exista infectii cu bacterii care produc:

- Infectii faringiene streptococice, scarlatina sau febra reumatica (streptococ B hemolitic de grup A)

- Meningita (Neisseria meningitidis)

- Difteria (Corynebacterium diphteriae)

- Tuse convulsiva (Bordetela pertussis) Fungii (Candida albicans) care produce afte, pot creste de asemenea la nivelul culturii faringiene

Virusurile care pot creste la nivelul culturii sunt:

- Enterovirusul

- Virusul Epstein-Barr

- Herpesvirusuri

 

Factorii care pot afecta rezultatele culturii faringiene

- Tratament recent cu antibiotice, acesta poate impiedica cresterea organismelor la nivelul culturii.

- Contaminarea culturii faringiene cu alte tipuri de bacterii intalnite la nivelul cavitatii bucale.

- Folosirea de antiseptice bucale poate modifica rezultatele testului.

 

Vă punem la dispoziție urmatoarele: Exudate faringiene disponibile la Montigen.ro