AQL, cel mai popular standard  in lumea medicala si cum  influenteaza siguranta manusilor

 

Cum s-a dezvoltat AQL?

Apariția producției în masă ca urmare a revoluției industriale a creat provocări atunci când s-a ajuns la asigurarea calității produselor fabricate la o scară atât de mare.

Provocarea a fost aceasta:

Cum vă asigurați de calitatea produsului fără a inspecta fiecare produs fabricat? Pentru o anumită perioadă de timp, nu a fost disponibilă nicio soluție și industria a continuat să producă milioane de produse fără nicio modalitate sistematică de verificare a calității acestora.

În cele din urmă, statisticienii care lucrau pentru armata americană între primul război mondial și cel de-al doilea război mondial au elaborat o serie de teste statistice care au permis să fie testate o mică parte a probelor alese aleatoriu din fiecare lot.

Din aceste teste, rezultatele acestei mici proporții au fost apoi folosite pentru a prezice cu exactitate comportamentul tuturor loturilor netestate.

În anii '70, Marea Britanie a recunoscut eficacitatea acestei abordări, a adoptat tabelele și le-a republicat ca British Standard BS6001. Comunitatea internațională a urmat apoi exemplul, reeditându-le ca standard internațional ISO 2859. Astăzi, aproape fiecare proces de producție în masă controlat statistic folosește aceste tabele pentru a-și preleva și a testa producția.

Când vine vorba de măsurarea eficienței mănușilor de a proteja mainile împotriva infectiilor, asigurarea calității și siguranței este esențială.

Cum se testează mănușile pentru a crea un scor AQL?

Un număr definit de mănuși dintr-un lot de producție sunt selectate și testate pentru detectarea găurilor care este determinată de un test de scurgere. În test, mănușile sunt umplute cu 1000 ml de apă și apoi observate pentru o perioadă de timp definită. Testul este considerat trecut atunci când nu sunt scurgeri de apă din mănușă, dovadă că nu are găuri.
Un rezultat AQL de 1,5 reprezinta probabilitatea statistică că dintr-un lot de manusi mai puțin de 1,5% din produsele fabricate au defecte. 

Cum se aplică AQL mănușilor și ce trebuie să caut?

Atunci când alegeți un furnizor și un brand pentru mănușile de unică folosință, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stiti este acela ca: cu cât numărul AQL este mai mic, cu atât este mai mare protectia pe care manusile o asigura pentru mâini. 

Cele mai comune numere AQL din Marea Britanie și Europa sunt 1,5 și 4,0, dar AQL 1,0 și 0,65 sunt adesea folosite în anumite domenii de specialitate cum ar fi clinici de chimioterapie și laboratoare de microbiologie. 

Dezavantajul este acela ca manusile cu AQL inferior, au un preț mai mare din cauza costurilor de calitate și de fabricație. 

Pe scurt, AQL 1,0 și 0,65 vă va oferi o protecție mai mare, dar pentru utilizarea generală în spital, pentru medicina de urgență și de prim ajutor, AQL 1,5 s-a dovedit a fi mai mult decât potrivit. Mănușile cu AQL de 4,0 nu sunt adecvate pentru uz medical, ele sunt destinate uzului industrial și casnic, de ex. curățenie, inginerie, locuri de muncă murdare din fabrică etc.

 

Toți producătorii de mănuși sunt obligați să imprime AQL pe fiecare cutie în cazul în care mănușile lor sunt înregistrate pentru a va protejata împotriva substanțelor chimice și microorganismelor.

Manusile medicale de calitate sunt fabricate în conformitate cu EN 455. Standardul european EN455 prevede că mănușile de examinare medicală trebuie să aibă un scor AQL de 1,5.

Acest standard specifică cerințele și testele pentru mănușile de uz medical.

AQL = Acceptance Quality Limit

 

 

Linkuri utile: Manusi medicale