7 pasi esentiali pentru a realiza corect decontaminarea si dezinfectia instrumentarului reutilizabil

 

1. Curatarea (decontaminarea) instrumentarului.
Imediat dupa manopera medicala se imerseaza instrumentarul intr-o solutie de detergent enzimatic aflata intr-o cutie cu capac, produs etichetat si avizat ca detergent *utilizat conform specificatiilor de la producator.
Instrumentarul trebuie sa fie complet acoperit de solutia diluata de detergent, unde va ramane un timp *specificat de producator

2.Clatirea riguroasa
Se scot instrumentele din solutia de detergent si se clatesc prin perierea riguroasa cu o perie de nylon moale sub jetul de apa.

3. Dezinfectia
instrumentarul clatit se imerseaza intr-o a doua cutie cu capac in care se afla o solutie de dezinfectant *utilizat conform specificatiilor de la producator care va acoperi in totalitate instrumentele, timpul de actiune fiind *specificat de producator.

4. Clatirea riguroasa
Instrumentele se scot din cutia cu dezinfectant si se clatesc sub jetul de apa, folosind o perie de sarma moala, insistandu-se asupra striatiilor si a imbinarilor.

5 Uscarea
Instrumentele astfel curatate si dezinfectate vor fi uscate cu un prosop curat, verificandu-se in acelasi timp si eficacitatea curatirii acestuia.

6. Verificarea integritatii instrumentarului
Se verifica integritatea fiecarui instrument in parte, efectuandu-se totodata si separarea si numararea acestora pe o suprafata curata.

7. Impachetarea instrumentarului in vederea sterilizarii
Instrumentarul se va ambala in cutii metalice de inox impreuna cu campurile de hartie in numar corespunzator numarului de instrumente pentru trusele de consultatie, prevazute cu capac sau se ambalează  în pungi de hârtie-plastic speciale și se sigileaza.

Gestionarea instrumentelor chirurgicale minimizeaza riscul de infecții sau complicații aparute post-operator. Toate instrumentele chirurgicale trebuie sa fie in stare de funcționare și sa respecte standardele internaționale de sterilizare. 

 

Procesul de curățare și decontaminare este foarte important si trebuie realizat imediat dupa incheierea unei operatii chirurgicale.

 

În ciuda faptului ca instrumentarul este fabricat din oțel inoxidabil de înaltă calitate, clorura de sodiu găsită în fluidele corporale va începe curând să corodeze instrumentele și să le scurteze durata de viață.